Ha kul i naturen

Slå två flugor i en smäll och ha kul samtidigt som du får frisk luft. Att gå ut, andas den friska luften och göra något som du tycker är kul är bland det bästa du kan göra. Det kan delvis, eller helt, hjälp mot jobba känslor som ångest, nedstämdhet och oro, och så kan det även göra skillnad för dig som har ont, koncentrationssvårigheter och för dig som behöver en paus. Oavsett varför du vill ut och röra på dig är det ett faktum att naturen har en förmåga att bidra med ett lugn så att du kan lätta på tunga känslor? 

Om du gör något som du tycker är kul och andas in frisk luft får du också massor med nya endorfiner i kroppen. Endorfiner får människor att bli glada och må bra, samtidigt som man får energi och kraft att göra annat. Nästa gång du börjar känna att ångesten kryper på kan du alltså gå ut i friska luften. Passa på att ägna lite extra tanke och medvetenhet åt olika ljud, dofter och känslor. Och så får du inte glömma bort det viktigaste – att skratta!

Våga göra det du vill

Egentligen räcker det med att du gör något som du tycker är kul för att jobbiga känslor ska försvinna. Precis som att ett barn kan tycka att det är otroligt roligt att hoppa på studsmattor och trampoliner kan du som vuxen också göra det. Strunta i om andra säger att det är barnsligt, det viktigaste är att du gör något som du tycker om, trivs med och blir glad av. 

Ta på dig kläder efter väder, öppna ytterdörren, gå ut och gör det du känner för. Försök att verkligen uppskatta det du gör där och då, och att verkligen andas in luften och känna hur mycket friskare den är nu när du är utomhus. Jag förstår att vissa dagar inte alls lockar till att gå ut, men värt att veta om är att det då kan räcka med bara några minuter utanför dörren. Att ta sig ut är alltså alltid värt pinan!